loading

Ανακοινώσεις
Συγκροτήθηκε σε Σώμα η Επιτροπή Διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη

Αποστολή σελίδας σε φίλο  

 
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συγκρότηση σε σώμα της Επιτροπής Διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης και Αντιπρόεδρος ο Dr Μ. Φασουλάς, γεωλόγος, στέλεχος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του ΔΣ του Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  Α.Ε  ΟΤΑ .  Το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Φυσικού Πάρκου και τη δυναμική που αυτό έχει ως ένα εργαλείο ανάδειξης και προστασίας του Φυσικού και Πολιτισμικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη ,   έκρινε  ότι έπρεπε να του δοθεί ένας μεγαλύτερος βαθμός διακριτής και αυτοτελούς λειτουργίας μέσα στους κόλπους της εταιρίας, με την σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ  η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα παράπλευρο προς το Διοικητικό Συμβούλιο όργανο.

Η επιτροπή έχει σαφείς σκοπούς και δραστηριότητες οι οποίοι αποτυπώνονται στον κανονισμό λειτουργίας  της. Παράλληλα  η λειτουργία του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, θα στηριχθεί και σε  χρηματοδοτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  καθώς και στο απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, και αποτελείται από εκπροσώπους  της τοπικής αυτοδιοίκησης , Δημοσίων υπηρεσιών , επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και συλλογικών επιχειρηματικών φορέων.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε η θέληση των φορέων και των μελών που την απαρτίζουν να συμβάλλουν στην περαιτέρω  ανάπτυξη του Φυσικού Πάρκου.

Η επιτυχία του έργου της επιτροπής θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  Α.Ε  ΟΤΑ που είναι η μετεξέλιξη της  σε φορέα διαχείρισης του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και έπειτα από την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης και Πρόεδρος της Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η προστασία και η διαχείριση περιοχών όπως ο Ψηλορείτης, γίνεται χωρίς να παίρνεται υπόψη η ανθρώπινη δραστηριότητα που αναπτύσσεται παράλληλα. Όμως συνήθως για αυτές της περιοχές το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του «τοπικού κεφαλαίου» τους.

 Η χωρική προσέγγιση στην ανάπτυξη της υπαίθρου της Ευρώπης και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, προϋποθέτει ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να σταθούν «ανταγωνιστικά» στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, αξιοποιώντας τα στοιχεία του περιβάλλοντος τους, και διαμορφώνοντας μέσα από αυτά μια «διακριτή» αναπτυξιακή πρόταση.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση δεν μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά οι κλασσικές μέθοδοι διαχείρισης όπου τον αποκλειστικό ρόλο  έχει το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά η συντονισμένη διαχείριση μέσα από σχήματα συνεργασίας κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης – κοινωνικών εταίρων- ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.α.»

Η Επιτροπή Διαχείρισης αποτελείται από τα παρακάτω τακτικά και αναπληρωματικά μέλη
 
 
 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ

ΦΟΡΕΑΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Σ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ ΦΑΝΟΥΡΗΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΡΟΥΒΑ

ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΡΗΤΩΝ

ΤΖΟΥΛΙΑΔΑΚΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ

ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΑΚΑΝΑΛΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΞΥΛΟΥΡΗ ΓΙΩΡΓΙΑ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

ΠΑΡΑΓΚΑΜΙΑΝ ΚΑΛΟΥΣΤ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ Α.Ε

ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΓΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ Α.Ε

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

 
 
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD - LEADER


Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Ψηλορείτη


GEO-IN


EMBLEMATIC


RIS3Crete


Δες ποιό πρόγραμμα υλοποιείται στον τόπο σου


Δομές Στήριξης - ΚΕΦΥ ΚΡΗΤΗΣ


ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  Α.Ε  Ο.Τ.Α
Δραστηριότητες του Αναπτυξιακού φορέα της ευρύτερης περιοχής του Ορεινού Ογκου του Ψηλορείτη.
 Τηλέφωνο επικοινωνίας Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2834031402, 2834031793