Ενημερωθείτε για την πρόσκληση των μέτρων 123α και 112 του ΠΑΑ 2007-2013
Δημοσιεύτηκε την 17-02-2014
Προδημοσίευση Προγράμματος Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα
Προδημοσιεύθηκε το πρόγραμμα "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα". Το πρόγραμμα ενδιαφέρει τόσο από υφιστάμενες όσο και υπό ίδρυση επιχειρήσεις......
Δημοσιεύτηκε την 28-03-2011
«Μια διαφορετική πρόταση για την προβολή και αξιοποίηση της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής»
Η Κρητική διατροφή διαμορφώνεται ως όρος από μια έρευνα η οποία ξεκίνησε το 1960, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων περιοχών από όλο τον κόσμο και πως αυτές οι συνήθειες σχετίζονται με την εκδήλωση διάφορων ασθενειών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Κρήτη είχε τους λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο και αυτό αποδόθηκε στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Κρητικών.
Σήμερα η προβολή αυτού του πολιτιστικού αγαθού γίνεται μέσω άρθρων και προώθησης προϊόντων όπως το λάδι. O επισκέπτης της Κρήτης όμως δεν έχει τις άμεσες, ευκρινείς και ευανάγνωστες εικόνες και παραστάσεις που θα παραπέμπουν στην ιδιαιτερότητα της Κρητικής Διατροφής και στα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης.
Οι πιλοτικοί χώροι εστίασης έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην δημιουργία αυτών των εικόνων και παραστάσεων.
Η εταιρία μας ως Ομάδα Τοπικής Δράσης στην υλοποίηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER+, συμπεριέλαβε στο τοπικό σχέδιο την δημιουργία πιλοτικών χώρων εστίασης που θα είχαν συγκεριμένες προδιαγραφές λειτουργίας. Η ΟΤΔ ανέθεσε για αυτό τον σκοπό τη εκπόνηση σχετικής μελέτης για τον καθορισμό των προδιαγραφών βάσει των οποίων θα εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους οι πιθανοί επενδυτές.
Τα κύρια χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν από τις παραδοσιακές ταβέρνες είναι :
1) τα προσφερόμενα εδέσματα είναι τέτοια ώστε να καλύπτουν ανάγκες που υπήρχαν στις παραδοσιακές διατροφικές μας συνήθειες (όπως π.χ. πρωινό, κολατσιό κ.λπ. ) και που καλύπτονται σήμερα από το λεγόμενο γρήγορο φαγητό. Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τοπικά κρέατα και αλλαντικά, μέλι, ποικιλία αρωματικών φυτών, ελιές, παραδοσιακά γλυκά, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.
2) Είναι ενταγμένοι σε μια αλυσίδα ομοειδών καταστημάτων με κοινή εσωτερική και εξωτερική εμφάνιση,
3) Διαθέτουν κοινό κατάλογο εδεσμάτων, ο οποίος μπορεί να διαφοροποιηθεί σε μικρό βαθμό ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου εγκατάστασης.
Στην φάση της υλοποίησης έχουν δημιουργηθεί 4 πιλοτικοί χώροι εστίασης.