loading

Προκηρύξεις
Δεν υπάρχουν Ενεργές Προκηρύξεις
Ανακοινώσεις
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ - Εκπαιδευτικές Επισκέψεις στην Κρήτη
Στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας το AKOMM-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής παρέμβασης για συμμετοχή στις εκπαιδευτικές επισκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Μάρτιο του 2025, σε αγροτοκτηνοτροφικές και άλλες αγροτικές μονάδες της Κρήτης που ήδη λειτουργούν ως επισκέψιμες,  με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών και τεχνογνωσίας. 
Δημοσιεύτηκε την 06-03-2025


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ Ο.Τ.Α. Ανακοινώνει στους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο Τοπικό Εργαστήριο με θέμα: 

«Από την Ιδέα στη Βιωσιμότητα: Μάρκετινγκ, Ανάπτυξη Κοινού και Οικονομική Διαχείριση για καλλιτέχνες και εργαζομένους στην ΠΔΒ» 
το οποίο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2025 στη Γέργερη Ηρακλείου αναβάλλεται λόγω των επικείμενων καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις και ψύχος). 


Δημοσιεύτηκε την 21-02-2025


Κρητική Διατροφή

Κρητική Διατροφή

 

Τα προϊόντα μοιάζουν, η διατροφή όμως είναι διαφορετική !!

Η Κρητική διατροφή δεν είναι απλά ένας κατάλογος εδεσμάτων. Είναι ουσιαστικά ένα πολιτιστικό αγαθό που αποτυπώνει την ιστορία , την ιδιοσυγκρασία, την κρητική φύση, και τον τρόπο ζωής των Κρητικών.

Οι Κρητικοί έπαιρναν κατά μέσο όρο το 1/3 της ενέργειάς τους ημερησίως από το ελαιόλαδο ενώ κύριες τροφές τους ήταν τα χόρτα και λαχανικά, τα δημητριακά(κυρίως ψωμί),τα όσπρια και τα φρούτα και σε μικρότερες ποσότητες τυριά και κρέας. Αρωμάτιζαν τα φαγητά τους με τοπικά αρωματικά φυτά και τα συνόδευαν με κρασί ενώ για τα γλυκίσματα χρησιμοποιούσαν φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως μέλι και πετιμέζι.

Από έρευνες που ξεκίνησαν την δεκαετία του '50 διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο υγείας αλλά και η μακροβιότητα των Κρητικών.

 

Μελέτη Rockfeller, ...η αρχή της διαπίστωσης

Το συμπέρασμα ότι η Κρητική διατροφή αποτελούσε μια ιδιαίτερη περίπτωση άρχισε να τεκμηριώνεται με την μελέτη για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην Κρήτη που έγινε από το Αμερικανικό ίδρυμα Rockfeller (1948). Στην μελέτη αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Οι ελιές και το λάδι αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής στην Κρήτη. Κάθε ξένος έχει την εντύπωση ότι τα Κρητικά φαγητά πλέουν στο λάδι. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται σε αφθονία στο μαγείρεμα αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος στις σαλάτες, τις σούπες και τα λαχανικά. Η ποσότητα λαδιού που καταναλώνουν οι Κρητικοί είναι, χωρίς αμφιβολία, πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Ελλάδας...»

 

Η μελέτη των επτά χωρών

Η μελέτη ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 από τον Αμερικανό Ancel Keys. Συμπεριλάμβανε άνδρες ηλικίας 40-59 χρόνων, από κάθε χώρα, χωρισμένους σε 16 υποομάδες: 2 υποομάδες προέρχονταν από την Ελλάδα, 3 από την Ιταλία, 5 από την πρώην Γιουγκοσλαβία, 2 από την Ιαπωνία, 2 από την Φινλανδία, 1 από την Ολλανδία και 1 από την Αμερική.

Όσον αφορά την Ελλάδα η μία υποομάδα του πληθυσμού της μελέτης ήταν από την Κρήτη, ενώ η άλλη από την Κέρκυρα.

Η παρακολούθηση των πληθυσμών κράτησε αρκετά χρόνια. Μελετήθηκε η μακροβιότητα των κατοίκων, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, η θνησιμότητα από καρκίνους και η συνολική θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα 10 και στα 15 χρόνια. Οι Κρητικοί είχαν συντριπτικά μικρότερη θνησιμότητα από όλους τους άλλους πληθυσμούς.  Τόσο σε ότι αφορά τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και τη συνολική θνησιμότητα από άλλες αιτίες, όπως είναι ο καρκίνος.

Στα 15 χρόνια λοιπόν η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 38 άτομα στην Κρήτη, 202 στην Κέρκυρα, 242 στην πρώην Γιουγκοσλαβία, 462 στην Ιταλία και 773 στην Αμερική.

Η θνησιμότητα από καρκίνο για την ίδια χρονική περίοδο ήταν 317 άτομα στην Κρήτη, 338 στην Κέρκυρα, 394 στην πρώην Γιουγκοσλαβία, 622 στην Ιταλία, 384 στην Αμερική. Η συνολική θνησιμότητα βρέθηκε να είναι 855 άτομα στην Κρήτη, 1.317 στην Κέρκυρα, 1.712 στην πρώην Γιουγκοσλαβία, 1.874 στην Ιταλία, 1.575 στην Αμερική.

Τη μικρότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, μετά τους Κρητικούς, παρουσίασε ο πληθυσμός της Ιαπωνίας, 136 άτομα έναντι 38 της Κρήτης. Οι Ιάπωνες όμως είχαν μεγάλη θνησιμότητα από καρκίνους, 623 άτομα, δηλαδή όση θνησιμότητα είχαν από την ίδια αιτία και οι Ιταλοί.

Στον πίνακα 1 εμφανίζονται τα αποτελέσματα   έπειτα από 15 έτη από την αρχή της έρευνας . Τα μεγέθη αναφέρονται σε θανάτους ανά 1.000 κατοίκους. Από τα παρακάτω στοιχεία φαίνεται η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα μεγέθη της Κρήτης και των υπόλοιπων περιοχών, ιδιαίτερα όσον αφορά την στεφανιαία νόσο.

Πίνακας 1 : Μελέτη  επτά χωρών - Θνησιμότητα λόγω στεφανιαίας νόσου, καρκίνου, και γενική θνησιμότητα

Χώρα - Περιοχή

Στεφανιαία Νόσος

Καρκίνος

Γενική Θνησιμότητα

Φινλανδία

972

613

2169

ΗΠΑ

773

384

1575

Ολλανδία

636

781

1825

Ιταλία

462

622

1874

Γιουγκοσλαβία

242

394

1712

Κέρκυρα

202

338

1317

Ιαπωνία

136

623

1766

Κρήτη

38

317

855

 

ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (1987)

Θνησιμότητα λόγω στεφανιαίας νόσου και γενική θνησιμότητα (επί 1.000)

Χώρες - Περιοχές

Στεφανιαία Νόσος

Γενική Θνησιμότητα

Φινλανδία

386

1210

ΗΠΑ

263

1061

Ολλανδία

224

1016

Ιταλία

148

1066

Γιουγκοσλαβία

137

1302

Κέρκυρα

123

932

Ιαπωνία

53

837

Κρήτη

7

564

 

Μελέτη Serge Renaud

Θέλοντας να διερευνήσει  την συμβολή του Κρητικού διατροφικού προτύπου στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου,  ο Γάλλος γιατρός S. Renaud, πραγματοποίησε ανάλογη μελέτη ανάμεσα σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Λυών. Συγκεκριμένα  χώρισε τους ασθενείς σε 2 ομάδες εφαρμόζοντας διαφορετικά πρότυπα διατροφής. Οι ασθενείς της μιας ομάδας τρέφονταν σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας (διατροφή με χαμηλά λιπαρά) και οι άλλοι σύμφωνα με το πρότυπο της Κρητικής διατροφής .Σε σύνολο 28 ασθενών μετά από δύο χρόνια πέθαναν συνολικά 8 από την ομάδα που τρεφόταν σύμφωνα με Κρητικό διατροφικό πρότυπο και αντίστοιχα 20 από την άλλη ομάδα. Με άλλα λόγια τα ποσοστά θνησιμότητας στη δεύτερη ομάδα ήταν αυξημένα κατά 70-76% !

 

Για πιο γρήγορα.....
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD - LEADER


Τοπικό Πρόγραμμα LEADER - ΡΕΘΥΜΝΟ


Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Ψηλορείτη


CLLD- ΕΠΑλΘ


EMBLEMATIC


Δες ποιό πρόγραμμα υλοποιείται στον τόπο σου


Ψηφιακό αποθετήριο Γεωπάρκου Ψηλορείτη


ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ  Α.Ε  Ο.Τ.Α
Δραστηριότητες του Αναπτυξιακού φορέα της ευρύτερης περιοχής του Ορεινού Ογκου του Ψηλορείτη.
 Τηλέφωνο επικοινωνίας Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2834020306, 2834031606, 2834031793